Het verschil tussen SPF30 en SPF50

Het kiezen van de juiste zonnebrand kan een uitdaging zijn, vooral als je wordt geconfronteerd met de vraag: wat is het verschil tussen factor 30 en 50? Het antwoord op deze vraag kan van invloed zijn op hoe je jezelf beschermt tegen de schadelijke effecten van de zon. Laten we eens kijken naar de feiten.


Het verschil

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bestaat er in verhouding geen groot verschil tussen een SPF 30 of 50. Factor 30 beschermt tegen 96,7% van de zonnestralen, terwijl factor 50 voor 98% bescherming zorgt. Hoewel het verschil wel klein is, biedt factor 50 wel iets langere bescherming tegen de zon.


100% bescherming

Je bent dus nooit 100% beschermd tegen UV-schade. Zelfs een ‘sunblock’ niet. Deze term mag niet meer gebruikt worden aangezien er geen sunblock bestaat die je 100% beschermt. Ga eerder op zoek naar zonnecrèmes met vermeldingen zoals:
- SPF 50+
- PA++++ (zeer uitzonderlijk bij Medik8)
- Broadspectrum
- 360°


De geschikte SPF?

De benodigde SPF hangt af van verschillende factoren, waaronder je huidtype, de hoeveelheid zonnebrandcrème die je aanbrengt, het moment waarop je in de zon bent en je locatie:

  • Huidtype: Mensen met een lichtere huid hebben doorgaans een grotere gevoeligheid voor verbranding. Ook de huid van kinderen is bijzonder kwetsbaar. Kies in dit geval altijd voor een SPF50(+). Ten allen tijden is SPF 30 de minimale factor.

  • Hoeveelheid: Het is van essentieel belang om zonnebrandcrème royaal aan te brengen. Per smeerbeurt kan je de ‘two-finger-rule’ gebruiken. Doseer de UV-filter op de lengtes van je wijs- & middelvinger en breng royaal aan. Bij UV-filters in potjes, zoals bij de Daily Radiance Vitamin C, doseer je de hoeveelheid ter grootte van een amandel. Bij tubes, zoals de Advanced Day Total/Ultimate Protect, doseer je 5 pompjes (of 2 vingers).

  • Tijdstip: De intensiteit van de zonnestralen varieert gedurende de dag. Het wordt aanbevolen om tussen 12:00 en 16:00 uur uit de zon te blijven, omdat de zon dan op zijn sterkst is en de kans op verbranding het grootst is. Tijdens deze uren is het dus extra belangrijk om je goed in te smeren en schaduw op te zoeken. Probeer tussen deze uren ook een hoofddeksel zoals een pet of hoed te dragen.

  • Locatie: Zand en water hebben de neiging om zonnestralen meer te weerkaatsen dan bijvoorbeeld gras. Dit betekent dat de kans op verbranding groter is op het strand of bij het zwembad.


Kies voor een UV-filter zonder parfum

Als je last hebt van zonneallergie, rode vlekjes, huidirritatie of puistjes door je zonnebrand, overweeg dan om een natuurlijke, minerale zonnefilter zonder parfum te gebruiken. Denk maar aan de ‘Physical Sunscreen’.

Waar moet je op letten bij de keuze van je zonnebrandcrème?

  • Kies voor SPF30 of 50, maar zeker niet lager.

  • Kies voor een minerale zonnefilter in plaats van een chemische.

  • Vermijd parfum of essentiële oliën op de ingrediëntenlijst.

  • Gebruik liever een crème dan een spray.


Smeren, smeren en nog meer smeren:

De sleutel tot goede bescherming tegen de zon is regelmatig smeren. Breng om de twee uur opnieuw zonnebrand aan, ongeacht de factor, en vooral na het zwemmen of bij hevig zweten. Ook op bewolkte dagen is bescherming nodig, omdat UVA- en UVB-stralen zelfs door wolken kunnen dringen. Dus blijf smeren, zelfs in de winter!


Onze favoriete UV-filters?

  1. Daily Radiance Vitamin C SPF30

  2. Advanced Day Total Protect SPF30

  3. Brush on Block SPF30

  4. Advanced Day Ultimate Protect SPF50+

  5. Physical Sunscreen SPF50+

  6. Heliocare 360° 50+

 
Vorige
Vorige

Chocolate & Champagne Facial: De Meest Lekkere Verwennerij voor je Huid!

Volgende
Volgende

Acne face map