Acne face map

We herkennen het allemaal… het gevoel wanneer je zo’n vervelende puist ontdekt. Gevolgd door de frustratie: “Waarom?” 😩

Maar wist je dat er meer achter puistjes schuilt dan je misschien denkt?

De plek waar ze opduiken op je gezicht kan eigenlijk een soort code zijn om ze voorgoed te stoppen. Met onze Acne Face Map gaan we samen je gezicht ontcijferen en ontdekken wat die puistjes je eigenlijk proberen te vertellen.

 

Dus je vraagt je af wat die puistjes je eigenlijk te vertellen hebben, hè?
Wel... ze kunnen overal opduiken: op je haarlijn, neus, wangen, voorhoofd, kin en kaak. En waar ze verschijnen, kan verschillende redenen hebben. Met behulp van de Acne Face Map gaan we dieper in op de oorzaken van elke uitbraakzone en geven we je ook wat handige tips over hoe je ze kunt verminderen.

 
 

Verschillende gebieden:

HAARLIJN

Als je puistjes op je haarlijn hebt, is dat vaak te wijten aan een ophoping van haar- of cosmetica producten, bekend als 'pommade acne'. De oliën en chemicaliën in shampoo en resten van make-up kunnen zich op het huidoppervlak ophopen, in de poriën doordringen en deze uiteindelijk verstoppen. Een andere veelvoorkomende boosdoener is het dragen van haarbanden, bandana's, hoeden, petten en mutsen. Hormonen spelen ook een rol, vooral tijdens de puberteit, menstruatiecyclus en zwangerschap. Bovendien kan te vaak je gezicht wassen de huid uitdrogen, de huidbarrière verstoren en de talgproductie verhogen.

VOORHOOFD & NEUS

Heb je eerder last van puistjes op je voorhoofd? Denk dan hierbij aan stress en ongezond eten die daarbij een rol spelen. Je voorhoofd staat in verbinding met je spijsvertering en zenuwstelsel, waardoor het gevoelig is voor puistjes als reactie op voeding en stress.
Nog een andere mogelijke oorzaak is het dragen van een ‘pony’ of ‘froufrou’ die je voorhoofd bedekken. Als je haar vaak vettig is, kan het tegen je huid schuren, wat huidirritatie en puistjes kan veroorzaken.

WENKBRAUW ZONE

De neus heeft vaak grotere poriën en een grovere structuur dan andere delen van het gezicht. Deze grotere poriën maken de huid gevoeliger voor het ophopen van overtollig talg/olie. Wanneer dit samengaat met bacteriën, kan dit leiden tot de vorming van acne.

WANGEN

Als je puistjes op je wangen krijgt, kan dat te wijten zijn aan je smartphone en/of je kussensloop. Gedurende de dag verzamelt je telefoon extreem veel bacteriën die schadelijk kunnen zijn voor je huid. Ga jij lekker een uur aan de lijn hangen met je beste vriendin, dan hebben de bacteriën alle vrijheid om zijn gang te gaan. Daarom is het essentieel om hem regelmatig schoon te maken, zelfs als hij er al schoon uitziet. Steek kleine alcohol reinigingsdoekjes in je handtas en probeer hier regelmatig aan te denken. Ook je kussensloop kan een broeinest zijn voor bacteriën. Als je een kussensloop 1 week niet wast, kan het meer bacteriën bevatten dan een toiletbril. No more info needed… zorg ervoor dat je het regelmatig wast op een kookwasje!

KAAKLIJN & KIN

Een veelvoorkomend gebied voor puistjes, is onze kin & kaaklijn. Hierbij hebben we het dan voornamelijk over de hormonale acne. Deze wordt veroorzaakt door een overvloed aan hormonen als gevolg van zaken als menstruatie, zwangerschap en verhoogde niveaus van androgenen. Deze schommelingen kunnen leiden tot ontstekingen, overtollige talgproductie en verstopte poriën. Terwijl hormonale acne tijdens de puberteit vaak optreedt in de T-zone, komen deze puistjes bij volwassenen meestal voor op de kin en kaaklijn.

HALS/NEK

Bij vrouwen en jonge meisjes is het vaker te zien dat puistjes zich voordoen aan de onderkant van het gezicht, zoals in de hals. Dit staat ook bekend als volwassen acne of acne tarda. Puistjes in de hals komen vaak voor bij vrouwen tussen 18 en 35 jaar oud, maar kunnen ook voorkomen tijdens de puberteit. Het is een bekend fenomeen dat puistjes worden beïnvloed door hormonale schommelingen. Door een verhoogde talgproductie kunnen de kin en hals vettig worden en kunnen de poriën verstopt raken.
Probeer om nauwaansluitende kledij te vermijden zodat de huid alvast voldoende zuurstof en daglicht krijgt en vergeet deze zone niet mee te reinigen én te verzorgen met dezelfde producten als op het gelaat.

 

MAAR HOE BEHANDELING IK DAN ACNE?

Het is zeer belangrijk om een goede huidverzorgingsroutine op te starten. En nee, geloof niet alle reclamespotjes of filmpjes op TikTok van influencers. Iedere huid is anders, net zoals de oorzaak anders is. Ga eerst opzoek naar de oorzaak en speel hier gericht op in. Dit biedt het snelste & effectiefste resultaat.

Heb jij graag hulp in deze zoektocht? Aarzel dan niet om ons te contacteren of plan een afspraak in.

Het is verder ook belangrijk om jouw huidtype te kennen. Zo kan een huid een groot vochttekort hebben. Aangezien ons lichaam niet zelf water of vocht kan aanmaken, zal het overcompenseren met talg/olie om de droogte (en het discomfort) op te vangen op een andere manier.
Ga je dan uitdrogende producten gebruiken om de talg/olie/acne uit te drogen, dan maak je het probleem nog groter en beland je in een viciueze cirkel.

Er is dus helaas niet 1 enkele remedie… maar zoek naar producten die Glycolzuur, Salicylzuur, hyaluronzuur, vitamine A, B en E bevatten. Pas deze vervolgens aan volgens jouw huidtype.

Wat wél voor iedereen met acne geldt: ga voor een dubbele reiniging. Zowel ‘s morgens als ‘s avonds. De reiniging is de basis van alles. Of je nu een reiniger met salicylzuur neemt of eerder een hydraterende reiniger, je wil zeker alle bacteriën en het vuil wegnemen! Deze dubbele reiningsmethode helpt om elk laatste restje uit de poriën te verwijderen.

Eén van onze favorieten bij acne (eender welk huidtype)? Crystal Retinal! Deze vorm van vitamine A werkt 11x sneller dan een gemiddeld retinol product en zorgt voor een anti-bacteriële werking. De eerste dagen zal je meer puistjes ervaren omdat het letterlijk al het vuil uit de huid naar boven duwt. Maar geniet daarna van een gezuiverde huid.

Wil je op lange termijn werken? Ga dan voor cosmeceuticals. Dit zijn medische producten waarbij de ingrediënten dieper in de huid zakken dan producten uit de vrije handel (supermarkt, kruidvat, apotheek, …). Jouw huidprobleem situeert zich in de dermale huidlaag, hier geraken cosmetica helaas niet. Deze blijven oppervlakkig werken in de opperhuid waar zich enkel dode huicellen bevinden. Cosmeceuticals kunnen dit wel.

KAN IK ACNE OOK VOORKOMEN?

We vernoemden het subtiel al hierboven, maar om de vervelende puistjes op je voorhoofd te verminderen, kun je overwegen om minder suiker en bewerkt voedsel te eten, veel water te drinken en zeven tot negen uur per nacht te slapen. Als je acne op je kin en kaak wilt voorkomen, is het verstandig om zuivelproducten te vermijden en probiotica aan je dieet toe te voegen. Probiotica kunnen ontstekingen kalmeren en de productie van puistjesveroorzakende hormonen beperken.

Als je puistjes op je haarlijn wilt voorkomen, raden we je aan om een dubbele reiniging toe te voegen aan je huidverzorgingsroutine, samen met het gebruik van natuurlijke shampoos en conditioners. Daarnaast is het verstandig om tijdelijk geen haarband, hoed of pet te dragen.

Om je wangen schoon te houden, is het belangrijk om je routine rondom het gebruik van je mobiele telefoon en kussensloop aan te passen. Was je kussensloop om de twee of drie dagen en kies bij voorkeur voor een satijnen kussensloop. Vuil en olie van het kussensloop kunnen na verloop van tijd op je huid terechtkomen, wat kan leiden tot verstopte poriën en puistjes. Reinig ook regelmatig je telefoon om bacteriën, make-up en vuil te verwijderen. Overweeg om extra kussenslopen aan te schaffen voor dagen dat je geen tijd hebt om te wassen. Minimaliseer ook het contact tussen je huid en je telefoon door Bluetooth-oordopjes te gebruiken.

And on top of it all: BLIJF VAN JE GEZICHT AF! Pruts niet, frul niet, duw geen puistjes open.
Was je handen regelmatig, eet en drink gezond, smeer geen dikke lagen make-up, bescherm je huid met een UV-filter,… think before you do.

Vorige
Vorige

Het verschil tussen SPF30 en SPF50

Volgende
Volgende

Opfrissen voor de lente: Ontdek de essentiële huidverzorgingsproducten