Cosmetica VS Cosmeceuticals


Wist jij dat het zomaar eens kan zijn dat de anti-rimpelcrème die jij smeert, niet eens tegen rimpels werkt! Wil je weten hoe dit kan? We leggen het graag voor je uit.

Get to know cosmeceuticals

  • Denk jij ook vaak na over de werkelijke effectiviteit van huidverzorgingsproducten? Veel cosmeticamerken laten ons geloven dat hun product het beste is, maar is dat ook zo? Ik zie vaak dat mensen grijpen naar een crème waar reclame voor wordt gemaakt in de media, terwijl deze eigenlijk niet eens geschikt is voor hun huidtype en/of -conditie. Dit kan voor een disbalans in de huid zorgen. Belangrijk om te weten is, dat onze huid ons grootste orgaan is. Ondanks dat deze bij iedereen opgebouwd is uit dezelfde bouwstenen, is de huid aan de buitenkant bij elke persoon verschillend. Er zijn zelfs zoveel verschillen dat iedere huid zijn specifieke verzorging nodig heeft.

    Hoe kunnen we onze huid de juiste aandacht geven en is het mogelijk om die ‘bouwstenen’ in de diepte te bereiken?

  • Laten we de producten eerst eens even opsplitsen in 2 groepen: cosmetica en cosmeceuticals.

    Cosmetica

    Cosmetica producten richten zich op de bovenste dode huidlaag (epidermis) en hebben een verzachtend en verzorgend effect. Je vindt deze in allerlei winkels, supermarkten en drogisterijen. Het betekent dus dat deze producten zo veilig mogelijk gemaakt moeten worden, omdat iedereen het product uit de schappen kan pakken. Het product zal zeker fijn aanvoelen en jouw huid zacht maken, maar wel oppervlakkig zijn werk doen en dus niet het gewenste resultaat geven.

    Cosmeceuticals

    Cosmeceuticals hebben daarentegen geen oppervlakkige werking. Ze werken in de diepere huidlagen en zijn daarom uitsluitend op advies van de (medisch) schoonheidsspecialist, huidtherapeut of dermatoloog te verkrijgen. Het gebruik van deze producten dient ook correct opgevolgd en eventueel bijgestuurd te worden om zo het gewenste resultaat te bereiken.

  • Cosmeceuticals zijn een combinatie tussen cosmetica en farmaceutica en bereiken wel een dieper niveau in de huid. Ze bevatten biologisch actieve ingrediënten, die een farmaceutische werking hebben en daardoor voordelen bieden op het gebied van huidverbetering en verschillende huidproblemen. Ook bevatten ze hogere percentages actieve werkstoffen en lagere pH-waarden dan cosmetica, waardoor ze zorgen voor een dieptewerking in de huid. Hierbij gaan ze voorbij de bovenste dode huidlaag (tot in de dermis) en op deze manier kunnen ze verschillende huidaandoeningen ook dieper in de huid aanpakken, daar waar de oorzaak zich bevindt.

  • Het grote voordeel van cosmeceuticals is dat we onze huid correct kunnen behandelen. Zo kan je een vette huid, acne, pigmentvlekken, droge huid, rosacea, huidveroudering of grove poriën met specifieke actieve werkstoffen gericht gaan behandelen en deze huidcondities positief beïnvloeden.

    Medik8 bestaat uit een brede reeks cosmeceuticals. Voor elke huid is er een speciaal ontworpen lijn en hierin kan er oneindig gecombineerd worden. De producten geven middels een INCI-lijst (International Nomenclature Cosmetic Ingredient) totale openheid over de ingrediënten.

    Wist je dat het ingrediënt dat als eerste wordt genoemd op de ingrediëntenlijst als hoogste percentage in het product zit?

  • Het antwoord is heel simpel: de CSA-filosofie: vitamine C + zonbescherming (SPF) en vitamine A voor de nacht. Deze ingrediënten geven bewezen resultaten, waarbij je hiermee preventief kan werken tegen huidveroudering, maar ook zeker wanneer huidveroudering al zichtbaar is.

    Wist je dat je ook van binnenuit kunt zorgen voor een stralende huid? Eet voldoende groenten en fruit die boordevol met antioxidanten zitten. Huidveroudering wordt voor een groot deel veroorzaakt door vrije radicalen die in de lucht zitten (UV-straling en uitstoot), maar ook vrije radicalen die vrij komen door processen in het lichaam. Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen en daarom is het zo belangrijk om voldoende antioxidanten binnen te krijgen.

Kies jij voor cosmetica of voor cosmeceuticals?

Jacobsen, C. (2020). Medik8